Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Zondagsvrijheid

Het is 2013 en het eerste waar wij als D66 fractie mee te maken kregen was… inderdaad: als winkel open kunnen op zondag. En nu in 2018 laait die discussie weer op. Zeker, ook landelijk aangejaagd door D66 met de oproep van Jan Paternotte om hier een thema van te maken tijdens de verkiezingen.

Als D66 vinden wij dat de openingstijden de vrijheid van de ondernemer zelf is. En dus zijn wij voor een vrijwillige zondagsopening. Maar, tegelijkertijd zien wij dat de traditioneel christelijke samenleving van Elburg (zo’n 70% procent) hier niet echt op zit te wachten. Bij D66 Elburg zijn er ook leden die zeggen dat het voor hun niet per se hoeft. En in gesprek met inwoners op straat zijn er veel reacties als: “De zondagsrust is een van de reden dat ik van het Westen naar Elburg ben verhuist” tot en met “laat het allemaal vrij”. Door al deze gesprekken zien wij nog een dilemma die achter de vraag ligt of je open kan op zondag, namelijk mag je ook open?

Open op zondag en dan?

Stel dat er vanuit Den Haag wordt gezegd dat winkels, net als de horeca, zelf mogen bepalen wanneer ze open willen. Gaan ze dan ook open? Sommigen wel natuurlijk zoals de ‘zondagstrijders’ onder ons. Anderen willen wel, maar doen het niet. In gesprek met een aantal ondernemers geven zij aan dat de kerkelijke achterban dat mogelijk niet waardeert/accepteert. Dus achter de wettelijke vraag of je op zondag open mag speelt ook nog de sociaal maatschappelijke vraag: ‘Vinden wij dit als gemeenschap in Elburg oké?’ Deze vraag is voor ons net zo belangrijk. Daarom streven wij naar een oplossing waarbij het mogelijk is om onder voorwaarden beperkt open te kunnen. Die voorwaarden komen voort uit de dialoog met de alle betrokkenen!

Natuurlijk kan ook gesteld worden, we doen het niet uit principe! Maar ja, de wereld, de economie en de maatschappij. Het verandert allemaal en als we niets doen gebeurt met de winkels hetzelfde als met de Elburger vissers toen de afsluitdijk en de Flevopolder zich aandiende. D66 wil dit voor zijn uit behoud voor de Vesting en de ondernemers.

Wat mag u van D66 verwachten?

Ongeacht de uitkomst van de verkiezingen zullen wij:

  1. De dialoog rondom de Zondagsvrijheid blijven stimuleren.
  2. Streven naar een oplossing die door de grootst mogelijke meerderheid gedragen wordt.

Deze column is geschreven door Marnix Smulders en werd gepubliceerd in de huis aan huis.

Gepubliceerd op 13-02-2018 - Laatst gewijzigd op 22-11-2018