Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Magere kwaliteit MER Vliegveld Lelystad tast vertrouwen overheid aan

De locatie van Vliegveld Lelystad is inmiddels een feit. Tijdens de bijeenkomst van de Alderstafel in 2014 in Nunspeet gaf aan dat stijgende vliegtuigen minder overlast veroorzaken dan dalende vliegtuigen. Waarom, wel normaal gesproken stijgen ze sneller. Dit is ook de informatie die wij in gesprek met inwoners teruggaven. Totdat tot onze verbazing dit nu niet het geval is, ze blijven heeel lang op 1800 meter over Flevoland, Overijssel en Gelderland vliegen.

Inmiddels is in de hele regio commotie ontstaan over impact die Vliegveld Lelystad gaat hebben. Actiegroepen schieten in deze hete herfst als paddenstoelen uit de grond en moties vanuit alle raden worden als kettingbrieven rondgestuurd naar alle raden. Dit alles komt voort uit begrijpelijke emotionele reacties van betrokken inwoners. Zij hebben vragen en willen antwoorden.

Waarom zijn deze keuzes genomen en op welke feiten is dit gebaseerd? Wel de Milieu Effect Rapportage (MER) vormt hierbij het uitgangspunt/het fundament. Deze is er voor alle grote projecten verplicht zowel vanuit het Europese als het Nederlandse wetgeving. Het (mogelijk) niet correct uitvoeren van de MER leidt tot de huidige frustratie en wantrouwen. Als dit echt zo is (want dit moet nog blijken), dan tast dat het vertrouwen in de integriteit van de overheid aan. Neem daar een Alderstafel bij die niet altijd transparant lijkt te werken. Niet alleen bij Lelystad Airport, maar inmiddels ook al in Groningen over de schadevergoedingen nav de gaswinning.  Kortom, het leidt tot gedoe, want inmiddels worden de MER’s van Zestienhoven en Schiphol ook onder de loep genomen. Het erkennen van de fouten in de MER door de staatssecretaris worden nu ‘gerepareerd’, “maar zal voor de uitkomsten van de vluchtroutes niet beïnvloeden”, aldus de staatssecretaris. Zie hier hoe het wantrouwen in de overheid ontstaat en het verzet tegen dit vliegveld toeneemt.

Deze gang van zaken op het vlak van de kwaliteit van het openbaar bestuur, maakt ons werk als volksvertegenwoordiger enorm moeilijk. Wij kunnen ons werk enkel doen als we kunnen vertrouwen op de onderbouwde informatie die wordt aangereikt. Met name als het om complexe en ingrijpende zaken gaat als Vliegveld Lelystad. Deze zorg, wil wij graag overbrengen, met bijgaande motie.

De motie doet een oproep aan het college, maar in dit geval doen wij ook een ongebruikelijk beroep op de fracties om dit signaal af te geven aan de eigen partij in de provincie en in Den Haag. Wij hopen op jullie steun en natuurlijk mede-indieners.

UPDATE:

Tijdens de raadsvergadering van 30 oktober 2017 hebben wij naar aanleiding van het debat onze motie ingetrokken. Wij hebben de inhoud van deze motie in de algemene raadsbreed opgestelde motie verwoord.

Gepubliceerd op 30-10-2017 - Laatst gewijzigd op 22-11-2018